January 7, 2011

"Köök" Banana Yoshimoto


Köögiga ei olnud see mitte esmakordne tutvus, lausa teine kui aus olla. Paraku on esimesest korrast meeles hägune mälestus, et tegemist oli ühe ilusaima armastusraamatuga. Ja nüüd kui ma oma jaapani lainel olles uuesti asja ette võtsin olen sama rahul. Alati on mingi vana asja üle lugemisega oht pettuda, sest mälestus asjast oli võimas ja ilus, aga tegelikkus on see, et vahepeal lisandunud kogemused on asju ümber hindama pannud ja seega on tulemus enam kui kurb, sest ilusa ja hea kogemuse asemel on sellesamusegi maitse suus.
Köök on jätkuvalt tegija. Kusjuures kummaline on see, et mingid olulist tegevust ei toimu, kuid kirjanik on suutnud luua mõnusa mõtiskleva õhkkonna. Ma olen tähele pannud oma väheste jaapani kirjanduse kogemuste põhjal, et neis raamatutes ongi tähtsam õhkkond ja mõtisklused kui lugu ja action selle sees. Oluline pole ka happy end vaid pigem pidev püüdlus selle poole. Ehk siis tähtis on teekond, mitte sihtkoht.
Nagu öeldud on tegemist armastusraamatuga, aga need, kes loodavad nõrutavat armastust, kus karmi välimusega mees surub kaitsetu naisterahva oma rinnale ja see toetab malbelt oma kauni peakese vastu meest... need võivad rahulikult selle raamatu lugemata jätta. Tegemist on pigem armastusega hakkama saamisega kui armastatavat objekti enam pole. Ilus ja puhas raamat.

2 comments:

  1. ESPERATELY SEEKING Köök - ESTONIAN EDITION OF KITCHEN BY YOSHIMOTO BANANA.

    MILAN, Italy.

    Hello, I am a collector of all foreign editions of Kitchen by Yoshimoto Banana (well, yes, I like her books! :D).
    I cannot find the Estonian edition,"Köök", of the book, since it is out of print and nobody seems to have a copy of it!
    If someone of the people who read this blog do have a copy of the book, and are willing to help me and sell it to me, please do let me know!
    I would be very grateful.

    livio

    livio_lanteri(at)yahoo.it

    ReplyDelete
    Replies
    1. Found it!
      Eventually I was contacted by a very kind guy from Estonia and now I got the book! :D
      thanks!
      Livio

      Delete

  Ülinunnu raamat neile, kes väldivad kokkupuudet negatiivsega. Kõik, mis vähegi halb jääb raamatuski minevikku ja ees on helge sõprust ja a...