December 21, 2010

Hea tuju pakett halbade lastega

Pole midagi paremat halva tuju korral kui kimp mõnusaid ja helgeid lasteraamatuid. Selle tõe avastas Industriaallumehelbeke enda jaoks aastaid aastaid tagasi. Lindgren, Vestly oh mõnusaid tunde ja pooltunde. Ma tean küll, et natuke napakas, aga aastas korra tuleb ikka üle lugeda. Lootuses mõnusale õhtupoolikule ja tänu Kristiina Kassi uuele lasteraamatule "Nõianeiu Nöbinina" haarasin riiulist veel mõned sama autori üllitised, et olemist ikka võimalikult mugavaks teha. Lasteraamatutega on see häda, et nunnud ja toredad küll AGA julmalt kiiresti saavad otsa. Assortii ma ütlen, ei jõua nautima hakatagi kui juba põhi paistab.

Uus raamat oli Kassilikult vahva, lapselikult siiras ja heatahtlik ja törtsuke naiivnegi. Hea on hea ja paha paha, kõik on selge. Järgmine pooltunnike läks "Käru-Kaareli" seltsis ja emotsioonid sama kenad. Vot oleks teadnud oleks selle koha peal pooleli jätnud. Kolmandat "Peeter ja mina" poleks üldse lahtigi tegema hakanud. Vot see oli tõsine koirohu komm karbis. Kogu raamat koosnes kahe vastiku tatika tegemistest. Oleks need tegemised siis johtunud sellest, et mõte ise oli head teha, aaaaga, kus sa sellega ja milleks. Need juntsud tegutsesid lihtsalt tegutsemise pärast. Ja ausalt kui mul oleks sellised lapsed ma vist plaaniks nende andmist lastekodusse. Kogu ema riidekapi tagavara müüa kirbukal maha vähema kui 1000 krooni eest, muuta elamine mitmel korral sõjatandriks, mis dekoreeritud suhkruvati ja tolmuimeja seest valla päästetud tolmuga, rünnata tänavamuusikut lihtsalt selleks, et teada saada, kas ja milline jäse poisil kunstlik on jne. Lollustel ei ole piire. Raamatu edenedes läheb asi siiski natukene paremaks, siis on perekonna argiseid naljakaid seiku ka aga neid ei ole piisavalt palju, et raamatut vähe helgemaks muuta.

Samas saaks seda raamatut kasutada ilmselt puht pedagoogilistel eesmärkidel. Ehk siis kohustuslik lugemine lapsevanematele, kel inglikeste asemel on röövlid juhtunud. Raamatu läbi lugenud tundub ilmselt nii mõnelegi, et neil on oma röövlitega vedanud.

No comments:

Post a Comment

  Ülinunnu raamat neile, kes väldivad kokkupuudet negatiivsega. Kõik, mis vähegi halb jääb raamatuski minevikku ja ees on helge sõprust ja a...